20 Eylül 2020 Pazar

GÜLHATMİ Althaea officinalis L.

   Hatmi çiçeği, çok yıllık otsu bir türdür. Yaprakları yumurta ve kalp şeklinde olup yüzeyi sert tüylüdür. Hatmi haziran ayında çiçek açmaya başlar ve çiçeklenme eylül sonuna kadar devam eder.



   Yurdumuzda, Kafkasya, Orta Asya' da doğal olarak yayılış gösterir. Ve bu alanlarda çık yaygındır. Gül hatmi ilaç sektörün' de çok kullanılır. Hatmi kökünden bazı preparatlar hazırlanır ki, bundan solunum yolları iltihabı ve balgam sökücü ilaç gibi geniş alanlarda kullanılır.

 Covid 19 hastalığına yakalananlar' da  boğaz da kuruma olur ve hastada kuru öksürük başgösterir. virüs kuruluğa sebep oluyor. Ve malesef covid virüsü kuru ortamda yaşar. Gül hatmi boğazdaki kuruluğu giderir. Balgam sökücü özelliği ile hastayı rahatlatır. Korona tedavisinde mutlaka doktor ve hastane kontrolünde olmak gerekiyor. Gülhatmi covid 19 tedavisinde yardımcıdır sadece bununla tedavi edilmez . 
 
 
 
 Özellikle covid hastası olmayan hastalar kuru öksürük, balgam atamama, gıcık öksürüğün' de yarım su bardağı ısıtılmış sütün içerisine 6 adet hatmi çiçeği atıldığında öksürüğün geçtiğini göreceksiniz.
 
    Halk tabebinde en çok çiçekleri kullanılır gül hatminin. Çiçekleri gölgede kurutmak daha uygundur. Kurutulmuş gülhatmi üşütme soğuk algınlığında göğsü yumuşatma' da  yardımcı olur. 
       Ebegümeci ve gülhatmi aynı miktarlarda 5gr kadar demlendiğinde idrar yolu enfeksiyonunda tedavide yardımcı olabilir
 
 
       Mide bağırsak sindirim sistemi iltihaplarına karşı gülhatmi çayı tedavide yardımcı olabilir.
      Hastalık zamanında gülhatmi çiçeği ile yapılan çay günde 3 defa içilebilir.    
 
 
     Gül hatmi çiçek ve yaprakları yakılarak hıçkırık ve öksürüğü kesmede yardımcı olabilir
 Zona tedavisinde cilt ahastalıklarında ve prostat iltihabında etkilidir. 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GÜLHATMİ Althaea officinalis L.

   Hatmi çiçeği, çok yıllık otsu bir türdür. Yaprakları yumurta ve kalp şeklinde olup yüzeyi sert tüylüdür. Hatmi haziran ayında çiçek açma...